Hoe was het ook alweer? Zo werkt je menstruatiecyclus!

Hoe was het ook alweer? Zo werkt je menstruatiecyclus!

2 januari 2024By Flexi-T

Met een koperspiraaltje, zoals het Flexi-T spiraal, behoud je jouw natuurlijke cyclus. Maar hoe zat die ook alweer in elkaar? Waarom ben je soms in een opperbest humeur, actief en heb je meer zin in seks en soms helemaal niet? De menstruatiecyclus is het resultaat van een ingewikkeld samenspel tussen hormonen en organen. Het is niet meer dan logisch dat je jezelf soms afvraagt hoe het alweer precies zat. Je zou het kunnen vergelijken met hoe je je voelt doorheen de verschillende seizoenen van het jaar. Wat er iedere maand precies gebeurt met je lichaam lees je in deze blog!

De eerste helft van de cyclus

Een menstruatiecyclus duurt gemiddeld 28 dagen. De eerste helft loopt van dag 1 tot dag 14 bij een gemiddelde cyclus, met dag 14 dan als de dag van je eisprong. In geval van een kortere of langere cyclus, is de eerste helft korter of langer. Heb je bijvoorbeeld een cyclus van 32 dagen, dan heb jij je eisprong ‘later’ in de cyclus. Je kan twee fases onderscheiden in de eerste helft van je cyclus: je menstruatie en de folliculaire fase.

De menstruatie

Winter is coming’, met andere woorden: je bent ongesteld. De start van je menstruatie is meteen ook dag 1 van je cyclus. Tijdens je menstruatie zijn de hormoonlevels van progesteron en oestrogeen laag, waardoor het baarmoederslijmvlies wordt afgebroken in deze periode. Je bent doorgaans wat prikkelbaar en hebt minder energie. Bij sommige vrouwen gaat dit ook gepaard met lichamelijke ongemakken: krampen in de baarmoeder, rugpijn of een opgeblazen gevoel.

De folliculaire fase

Na de winter, is er gelukkig de lente; celebrate spring! Nieuwe eitjes (follikels) gaan rijpen in je eierstokken tijdens de folliculaire fase van je menstruatiecyclus. De rijping gebeurt doordat de hypofyse (een kleine klier in je hersenen) follikelstimulerend hormoon (FSH) naar je eierstokken stuurt. Je oestrogeen stijgt en dat kun je merken: je krijgt terug meer energie! Naar het einde van deze folliculaire fase merk je dat je libido toeneemt, tijd om de bloemetjes buiten te zetten…

De tweede helft van de cyclus

De eisprong markeert het begin van de tweede helft van je menstruatiecyclus. De eisprong gebeurt steeds 14 dagen vóór je menstruatie. Net als de eerste helft van je cyclus, kan je ook dit deel van je cyclus onderverdelen in twee fases: de ovulatie en de luteale fase.

De ovulatie

It feels like summer’! Je bent vruchtbaar in deze fase van je menstruatiecyclus. Je voelt je vaak uitstekend, bruist van de energie en je libido is hoog. De hormonen FSH en oestrogeen bereiken hun hoogtepunt, terwijl de hypofyse vanuit je hersenen luteïniserend hormoon (LH) gaat produceren. Die laatste zorgt voor de LH-piek, waarna een eicel vrijkomt. Die eicel komt meteen in de eileider terecht en kan dan bevrucht worden. Aangezien zaadcellen tot 5 dagen lang kunnen overleven in het lichaam van de vrouw, kan je ook zwanger worden als je seksueel contact hebt kort voordat je eisprong plaatsvindt!

De luteale fase

Het begint te druppelen en de blaadjes vallen van de bomen; ‘autumn is here’. Het hormoon progesteron gaat in deze fase eerst stijgen, maar dan terug dalen als je niet zwanger bent. Hoe lager de hoeveelheid progesteron in je lichaam, hoe meer last je kan krijgen van klachten. Denk daarbij aan minder energie, stemmingswisselingen, hoofdpijn en gevoeligere borsten. Dat verklaart meteen waarom je soms niet echt veel zin hebt in intensief sporten. Je lichaam maakt zich opnieuw klaar voor je menstruatie. Wanneer je ongesteld wordt, is dat opnieuw dag 1 van een nieuwe cyclus.

menstruele cyclus