Algemene informatie

Hoe werkt een koperspiraaltje precies in zijn werk en hoelang ben je beschermd? Wat zijn de voor- en nadelen van een koperspiraal als anticonceptiemiddel? Is een koperspiraaltje geschikt voor mij en wanneer mag ik het niet gebruiken? Hoe betrouwbaar is het spiraaltje en hoe wordt het ingebracht en verwijderd? Deze pagina geeft je alle algemene informatie over het Flexi-T koperspiraal.

Wat is het Flexi-T spiraal?


Een Flexi-T spiraal is een kwaliteitsvol en betrouwbaar koperspiraaltje, ideaal voor vrouwen die opteren voor anticonceptie zonder hormoonafgifte. Het spiraal onderbreekt de natuurlijke menstruatiecyclus niet, en je kunt zorgeloos seksueel contact hebben. Het Flexi-T spiraal is T-vormig met afgeronde hoeken en bestaat uit kunststof en koper. Je kunt een Flexi-T spiraal ook gebruiken als noodanticonceptiemiddel op voorwaarde dat het binnen vijf dagen na onbeschermd seksueel contact geplaatst wordt.


Wat is de precieze werking van een koperspiraaltje?


Een koperspiraaltje, zoals Flexi-T, zorgt voor een geleidelijke koperafgifte in de baarmoeder. Het koper verlamt de zaadcellen, waardoor deze inactief worden en ze een eicel niet kunnen bevruchten. Daarnaast zorgt het koper ervoor dat een eventueel bevruchte eicel zich niet kan innestelen in de baarmoederwand.

Het koperspiraaltje start met koperafgifte meteen na inbrenging, waardoor het een uitermate betrouwbaar anticonceptiemiddel is. Wanneer het ingebracht wordt binnen 5 dagen na onbeschermd seksueel contact kan het spiraal zelfs gebruikt worden als morning-aftermiddel. Het verandert namelijk het baarmoederslijmvlies en verhindert zo de innesteling van een eventueel bevruchte eicel.


Wie komt in aanmerking voor een Flexi-T spiraaltje?


Een Flexi-T spiraaltje is perfect voor vrouwen die kiezen voor anticonceptie zonder hormonen. Je natuurlijke cyclus wordt niet verstoord en je kiest meteen voor een betrouwbaar anticonceptiemiddel. Het spiraaltje is geschikt voor nagenoeg alle vruchtbare vrouwen. Dankzij de 3 verschillende types is er voor iedereen wel een geschikt Flexi-T spiraal. Heel jonge vrouwen (bijv. 13-14 jaar) raadplegen best eerst een zorgverlener.

In welk mate is het Flexi-T koperspiraal betrouwbaar?


Het Flexi-T koperspiraaltje is een uiterst betrouwbaar anticonceptiemiddel en geeft daarnaast het voordeel dat je jouw anticonceptiemiddel nooit kan vergeten in te nemen. Het spiraal heeft een betrouwbaarheid van 99%.


Welke voordelen heeft het Flexi-T koperspiraaltje?


De voordelen van een Flexi-T spiraaltje zijn:

  • Anticonceptiemiddel zonder hormoonafgifte.
  • Je vergeet nooit je anticonceptiemiddel in te nemen.
  • Je bent tot 5 jaar lang beschermd tegen zwangerschap.
  • Je kunt een Flexi-T spiraaltje veilig gebruiken als je borstvoeding geeft.
  • Een Flexi-T koperspiraaltje voldoet aan de hoogste kwaliteitsnormen.
  • Na verwijderen ben je meteen terug vruchtbaar.

Welke nadelen heeft het Flexi-T koperspiraaltje?


De eerste drie maanden na plaatsing kan de menstruatie anders verlopen dan normaal. Het grootste deel van de vrouwen ondervindt geen hinder van het koperspiraaltje, maar sommigen kunnen een van de volgende bijwerkingen ervaren:

  • hevige, langdurige en/of onregelmatige menstruatie.
  • (soms intense) buikkrampen.
  • tussentijds bloedverlies.

Je lichaam is gewend aan spiraaltje na ongeveer drie maanden, waarna jouw natuurlijke cyclus zich herstelt. Een klein percentage vrouwen blijft last hebben van een verhoogd bloedverlies. Koperspiraaltjes passen minder goed voor vrouwen die van nature al heviger menstrueren en hier last van ondervinden.


Hoe wordt een Flexi-T koperspiraaltje ingebracht?


Het inbrengen van een Flexi-T koperspiraaltje is makkelijk en gaat vlot. De dokter brengt het spiraal meestal tijdens of vlak na jouw menstruatie in om er zeker van te zijn dat je niet zwanger bent. Bovendien gaat het inbrengen op die momenten ook wat gemakkelijker. De arts controleert eerst de ligging van je baarmoeder voor het inbrengen. Daarna brengt hij/zij een speculum (eendenbek) in je vagina om de baarmoedermond goed te zien. De lengte van de baarmoeder wordt gemeten met behulp van een dun staafje (sonde of hysterometer) om te zien of jouw baarmoeder geschikt is voor een spiraaltje. De arts schuift vervolgens het spiraaltje in de baarmoeder via de inbrenghuls. Tot slot knipt hij/zij het draadje af op de juiste lengte. Het inbrengen zelf duurt circa 5 minuten. Jouw zorgverlener zal je door het proces heen praten.

Hoe wordt een koperspiraaltje verwijderd?


Het Flexi-T koperspiraaltje kan gemakkelijk worden verwijderd. De zorgverlener zal door te trekken aan het draadje het spiraaltje nagenoeg pijnloos uit je lichaam verwijderen. Na verwijderen kan je er ook voor kiezen meteen een nieuw spiraal te laten plaatsen.

flexi-t in uterus

Wanneer is het gebruik van een koperspiraaltje verboden?


Het gebruik van een koperspiraal is te vermijden in geval van:

  • zwangerschap
  • onverklaarbaar vaginaal bloedverlies
  • een actieve ontsteking ter hoogte van het genitale stelsel
  • een afwijking van de baarmoeder
  • kwaadaardige aandoeningen ter hoogte van het genitale stelsel
  • koperallergie
vragen

Veelgestelde vragen

Het Flexi-T koperspiraaltje: wat, hoe, voor wie? Lees over MRI-compatibiliteit, soa-bescherming en meer. Staat je vraag er niet bij? Kijk eens naar de informatiepagina’s over bijwerkingen en klachten, kostprijs, zwangerschap en vruchtbaarheid of de pagina met alle informatie die na plaatsing van belang is. Niet gevonden wat je zocht? Neem contact met ons op.

Verschillende studies hebben reeds aangetoond dat 3,0 Tesla MRI-procedures geen probleem vormen voor patiënten met een koperspiraal. Meld wel even voor het MRI-onderzoek dat je een koperspiraaltje hebt. Gebruik hiervoor het patiëntenkaartje.

Nee, een koperspiraal biedt geen bescherming tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s), en ook niet tegen HIV/aids. Om je tegen soa’s te beschermen, dien je een condoom te gebruiken.

Sommige vrouwen ervaren het plaatsen van een Flexi-T koperspiraal als onaangenaam en soms ook pijnlijk. Vrouwen die al bevallen zijn, hebben er doorgaans minder of veelal geen last van. We raden aan om de avond ervoor twee naproxen van 275 mg of één ibuprofen van 400 mg in te nemen en een uur voor de inbrenging nog eens dezelfde dosis. Indien nodig kan je nog een paar dagen 3x per dag een naproxen of ibuprofen innemen om de baarmoeder en omliggende spieren te ontspannen. Op die manier zullen de inbrenging en eventuele buikkrampen na inbrenging minder pijnlijk zijn.