Twee ervaringen met een koperspiraaltje: eerlijke verhalen

15 februari 2024By Flexi-T

Je denkt na over een anticonceptiemethode die bij je past. Misschien is dat voor jou wel een koperspiraaltje? Maar wat zijn de ervaringen van andere vrouwen die voor een koperspiraal hebben gekozen? We vroegen twee van hen naar hun ervaringen.

Birgit (28): “Een extra dag ongesteld zijn, neem ik er graag bij”

“Nadat ik vijf jaar gestopt was met de pil, wilde ik opnieuw starten met anticonceptie bij mijn nieuwe relatie. Toen ik in 2017 stopte met de pil, voelde ik me beter in men vel. Blijkbaar gaven de hormonen me toch wel wat last. Om die reden was de pil voor mij geen optie toen ik opnieuw met anticonceptie wilde starten vorig jaar. In overleg met mijn huisarts heb ik daarom gekozen voor een hormoonspiraaltje. Minder hormonen zouden me vast ook minder last bezorgen, zo dachten we. Toch bleek dat niet het geval, na een maand had ik er heel wat last van, ik voelde me angstig, somber en heel onzeker. Daarnaast had ik constant veel pijn. Na drie maanden heb ik mijn hormoonspiraaltje laten verwijderen, wat meteen opluchting was.”

“Twee maanden later koos ik voor een koperspiraaltje. Ik had immers alleen maar goede ervaringen gehoord van mijn vriendinnen. De plaatsing was pijnlijk, maar heel snel voorbij. In tegenstelling tot bij het hormoonspiraaltje dat ik ervoor had, had ik geen maand, maar slechts twee dagen pijn. Na een paar maanden was ook mijn cyclus terug regelmatig. Alleen de eerste twee maanden duurde die iets langer. Ik moet toegeven dat ik toch wel wat bang was door verhalen over hevig bloedverlies en een intensere menstruatie, maar uiteindelijk is dat heel goed meegevallen. Mijn menstruatie duurt nu wel een dag langer dan voorheen en het bloedverlies is iets meer dan wat ik vroeger had, maar naar mijn gevoel heb ik nu minder buikkrampen en vooral geen last meer van dat neerslachtige gevoel. Die extra dag ongesteld zijn, neem ik er dus graag bij, want ik ben echt blij dat ik voor deze hormoonvrije oplossing heb gekozen.”

Aline (52): “Geen last meer van hormonale ongemakken”

“Ik heb sinds eind 2019 een koperspiraaltje en daar ben ik nog steeds zeer tevreden over! Het is voor mij mijn allereerste koperspiraaltje. Daarvoor gebruikte ik een Nuvaring, maar dat gaf me de laatste maanden almaar meer last. Ik voelde me niet goed, mijn huid was snel geïrriteerd en bepaalde periodes had ik last van buikpijn en hoofdpijn. Voor ik met de Nuvaring ben gestart, nam ik de pil, maar vanaf de komst van mijn kinderen wilde ik liever geen pillen meer in huis die ze per ongeluk te pakken zouden kunnen krijgen.”

“Gezien de bijwerkingen die ik ervaarde bij de ring, opteerde ik voor een koperspiraaltje. Even geen hormonen meer. Het inbrengen ging vlot en gemakkelijk, met dank aan de arts! Meteen na de inbrenging, ben ik naar het werk gegaan, zonder pijn of pijnstillers. De dag van de plaatsing had ik wat bloedverlies, maar dat was de dag erna terug over. Er werd tijdens de plaatsing nog gecontroleerd of de koperspiraal goed was ingebracht via echo. Drie maanden later controleerde de arts nog even of de deze nog steeds op de juiste plaats zat. Dat bleek zo te zijn. Mijn menstruatiecyclus hernam het normale ritme en sindsdien heb ik geen hormonale ongemakken meer gevoeld. Wat mij betreft dus een goeie ervaring met een koperspiraaltje, ik zou het iedereen aanraden!”