Na plaatsing

Je hebt misschien bijkomende vragen na plaatsing van een Flexi-T spiraaltje. Beschermt het jou meteen tegen zwangerschap? Wanneer mag je terug sporten of vrijen na de plaatsing? Mag je tampons of een menstruatiecup gebruiken in combinatie met een koperspiraaltje? Op deze pagina kom je er alles over te weten.

Beschermt inbrenging van een Flexi-T me meteen tegen zwangerschap?


Absoluut, inbrenging van een Flexi-T koperspiraal beschermt je meteen tegen zwangerschap. Een koperspiraaltje kan ook als morning-aftermethode dienen, mits het spiraaltje binnen 5 dagen na onbeschermd seksueel contact wordt ingebracht. Het koper zorgt er namelijk voor dat een eventueel bevruchte eicel zich niet kan innestelen.

Opgelet:

  • Wordt het spiraaltje niet tijdens je menstruatie geplaatst,
  • en heb je meer dan 5 dagen geleden onbeschermd seksueel contact gehad?

Dan moet zwangerschap eerst worden uitgesloten, alvorens het Flexi-T koperspiraaltje wordt ingebracht.

Kan een menstruatiecup worden gebruikt in combinatie met een spiraaltje?


We raden aan om geen menstruatiecup te gebruiken in combinatie met een koperspiraaltje. Onderzoek heeft immers aangetoond dat een spiraaltje vaker verloren wordt door vrouwen die een menstruatiecup gebruiken omdat deze vacuüm trekt. In geval je toch voor een menstruatiecup kiest, gebruik die dan pas drie maanden na de inbrenging van het spiraaltje. Verbreek het vacuüm voor je de cup verwijdert zonder aan het draadje te trekken en check steeds of het spiraal niet in de cup zit.

cup koperspiraal

Kunnen tampons in combinatie met een koperspiraaltje?


Tampons kunnen gerust gebruikt worden in combinatie met een koperspiraaltje. Gebruik die echter pas enkele dagen na de plaatsing van het spiraal. Je hoeft niet bang te zijn dat je het spiraaltje eruit trekt bij het weghalen van een tampon. Het spiraaltje zit in de baarmoeder en het draadje zit doorgaans om de baarmoedermond gekruld.

Mag sporten meteen na de plaatsing van het koperspiraaltje?


Het is niet aangewezen meteen te gaan sporten na inbrenging van een koperspiraaltje. Je kunt je immers wat duizelig voelen meteen na de plaatsing. Je mag dan pas naar huis wanneer dit over is. We raden je aan het die dag even rustig aan te doen. De volgende dag kun je gewoon terug gaan sporten.


Wanneer mag je terug seksueel contact hebben na inbrenging van een koperspiraal?


Van zodra je zin hebt, is seksueel contact terug mogelijk, zelfs meteen na inbrenging van een Flexi-T koperspiraaltje. Het spiraal zit immers veilig in de baarmoeder, dus dat kan geen kwaad.

sex na plaatsing