Morning-afterspiraaltje

Een koperspiraaltje kan ook gebruikt worden als ‘morning-after’-methode als het ingebracht wordt binnen 5 dagen na onbeschermd seksueel contact. Maar hoe werkt het precies als noodanticonceptiemiddel? Waar kan je ervoor terecht en welke andere manieren bestaan er nog?

Morning-afterspiraaltje, hoe werkt het precies?


Als een koperspiraaltje wordt ingebracht als morning-aftermiddel, verhindert het direct de innesteling van een eventueel bevruchte eicel in de baarmoederwand. Je kunt het spiraaltje tot 5 dagen na onbeschermd seksueel contact laten plaatsen als noodanticonceptiemiddel en dan ben je meteen 5 jaar lang betrouwbaar beschermd. Daarnaast is een koperspiraal het meest doeltreffende noodanticonceptiemiddel. Omdat het spiraaltje geen hormonen afgeeft, zul je geen last hebben van hormonale bijwerkingen. Er bestaan drie types Flexi-T spiraaltjes die stuk voor stuk als morning-aftermiddel kunnen gebruikt worden. Kom hier meer te weten over de drie types.

Waar kun je een morning-afterspiraaltje laten inbrengen?

Neem contact op met je huisarts om te vragen waar je dit het beste laat plaatsen.


Andere noodanticonceptiemiddelen


Het kan bij iedereen gebeuren: je hebt onbeschermd seksueel contact gehad, je bent de pil een paar dagen vergeten in te nemen of het condoom scheurde. Wat nu? Er bestaan gelukkig verschillende middelen om zwangerschap te voorkomen.

Het koperspiraaltje is het meest doeltreffende morning-aftermiddel. Een extra voordeel is meteen dat je wat anticonceptie betreft jarenlang gerust kan zijn.

Een andere optie is de morning-afterpil. In België zijn er twee varianten op de markt.

  • Er is de morning-afterpil op basis van levonorgestrel, zoals Norlevo, Postinor, Justine en Levodonna. Deze pil dien je binnen de 3 dagen (72 uur) na onbeschermd seksueel contact in te nemen. De kans op zwangerschap na inname ervan is 1-2%.
  • Een andere morning-afterpil is die op basis van ulipristal (EllaOne). Die dien je in te nemen binnen 5 dagen (120 uur) na seksueel contact. De kans op zwangerschap als je deze pil op tijd hebt ingenomen, is eveneens 1-2%.