Plaatsen, verwijderen of vervangen koperspiraaltje: hoe gaat het in zijn werk?

17 april 2024By Flexi-T

Overweeg je een koperspiraaltje te laten plaatsen of verwijderen? Of moet je er binnenkort eentje laten vervangen? Dan wil je misschien wel weten hoe dat precies verloopt. In deze blog kan je alles lezen over het inbrengen, verwijderen en vervangen van een koperspiraaltje: hoe gaat het in zijn werk, waar kan je ervoor terecht en waar dien je rekening mee te houden?

De plaatsing van een koperspiraaltje: de voorbereidingen

Wanneer je een (koper)spiraaltje wenst te laten plaatsen, kan je dit bespreken met je huisarts of gynaecoloog. Doorgaans wordt het spiraal geplaatst tijdens of vlak na de menstruatie. Op die manier is het zeker dat je niet zwanger kan zijn en ook het inbrengen gaat wat vlotter. Het spiraaltje kan echter ook op een ander moment buiten je menstruatie worden ingebracht. Met andere woorden: dus ook als je nog maar pas bevallen bent en nog geen menstruatie hebt gehad of als je niet precies weet waar je in je cyclus bent.

Vooraf: sluit soa’s en zwangerschap uit

Het is belangrijk zeker te zijn dat je niet zwanger bent voor het plaatsen van een spiraaltje. In geval van twijfel, raden we je aan eerst een zwangerschapstest te doen. Naast een zwangerschap, dienen ook soa’s uitgesloten te worden. Bij twijfel of als er een kans is dat je risico hebt gelopen, laat je eerst een soa-test doen. Die soa-test kan ook bij de plaatsing van je spiraaltje worden afgenomen. In geval van een positieve test, wordt dan antibiotica voorgeschreven. Je spiraaltje kan echter gewoon blijven zitten. Als je zeker bent dat je geen soa kan hebben opgelopen, is een soa-test geen vereiste.

Spiraal plaatsen: hoe verloopt het?

De arts zal eerst een speculum (eendenbek) in de vagina inbrengen om de baarmoedermond goed te zien. Dan wordt de lengte van de baarmoeder opgemeten met behulp van een hysterometer (een dun staafje). Op die manier kan gecontroleerd worden of het spiraaltje past voor je baarmoeder. Je kan krampen of pijn ervaren tijdens het opmeten. Vervolgens wordt het koperspiraaltje in de baarmoeder geplaatst met behulp van een speciale inbrenghuls. Wanneer het spiraaltje ingebracht is, zal je arts de draadjes van het spiraaltje afknippen op de juiste lengte. Die draadjes zijn bevestigd aan het spiraaltje zodat het later ook terug verwijderd kan worden. Het kan zijn dat de arts een echo maakt meteen na de plaatsing om te controleren of het spiraaltje op de juiste plaats zit. Ongeveer 6 weken na plaatsing dien je op controle te komen. De dokter controleert dan of je spiraaltje nog steeds goed zit met behulp van een speculum of een echo. Ook eventuele klachten of vragen kan je dan bespreken.

Inbrengen van een spiraaltje: pijnstilling

Soms wordt het plaatsen van een spiraaltje als pijnlijk ervaren. Daarom is het advies om pijnstilling in te nemen een uur voor de plaatsing. Dit kan bijvoorbeeld 400 mg ibuprofen en 275 mg naproxen zijn of in geval je borstvoeding geeft, 1000 mg paracetamol. De pijnmedicatie helpt de baarmoeder en omliggende spieren te ontspannen, waardoor het plaatsen en eventuele krampen na het plaatsen als minder pijnlijk worden ervaren. Het is aangewezen om het even rustig aan te doen na de plaatsing, hoewel je in principe alles mag en kan doen.

Koperspiraaltje verwijderen

De verwijdering van een spiraal verloopt meestal kort en eenvoudig. De arts trekt met een speciaal tangetje aan de draadjes van het spiraaltje om het spiraal uit de baarmoeder te verwijderen. Het koperspiraaltje kan je niet zelf verwijderen. Nadat het koperspiraaltje verwijderd is, ben je meteen weer vruchtbaar.

Koperspiraaltje vervangen

Als je dat wil, kan je na de verwijdering meteen een nieuw spiraaltje laten plaatsen. Het inbrengen verloopt dan op precies dezelfde manier als hierboven uitgelegd.

Hoe gaat plaatsen, verwijderen, vervangen spiraal?