Bijwerkingen en klachten

Twijfel je over een Flexi-T koperspiraal en wil je graag vooraf weten welke bijwerkingen of klachten het jou kan geven? Of misschien heb je al een koperspiraaltje laten plaatsen en wil je weten of klachten die je voelt, misschien gelinkt zijn hieraan. Deze pagina vertelt je alles over de voordelen, bijwerkingen en klachten. Bij twijfel, raadpleeg je arts.

Wat is een koperspiraaltje?


Een koperspiraaltje is een klein T-vormig kunststof frame omwikkeld met koper dat in de baarmoeder wordt ingebracht als anticonceptiemiddel. Het koper van het spiraal zorgt ervoor dat zaadcellen de eicel niet kunnen bevruchten.

Flexi-T bijwerkingen koperspiraal

Voordelen koperspiraal


Uiterst doeltreffend

Een koperspiraaltje als anticonceptiemiddel geeft verschillende voordelen. De hoge mate van doeltreffendheid is ongetwijfeld het belangrijkste voordeel. Koperspiraaltjes zijn 99% betrouwbaar, waarmee ze een van de meest betrouwbare omkeerbare anticonceptiemiddelen op de markt zijn.

Betrouwbaar (je kunt het nooit vergeten innemen)

Als je gebruikmaakt van dagelijkse anticonceptiemiddelen, zoals de pil, dien je er steeds voor te zorgen die op hetzelfde tijdstip in te nemen. Echter, eenmaal het spiraaltje is ingebracht, hoef je er 5 jaar lang niet meer aan te denken anticonceptie in te nemen.

Geen verstoorde hormoonbalans

Het koperspiraaltje beïnvloedt ook niet jouw natuurlijke hormoonbalans. Dat maakt dat hormonale bijwerkingen nooit aan de orde zijn. Voor vrouwen die snel last hebben van bijwerkingen die gepaard gaan met hormonale anticonceptiemiddelen, of die deze niet mogen, kunnen of willen gebruiken, is dit een niet onbelangrijk voordeel.

voordelen flexi-T

Mogelijke bijwerkingen van een koperspiraaltje


Hoewel het koperspiraaltje heel wat voordelen heeft, geeft het ook een kleine kans op bijwerkingen. Daarom overweeg je beter eerst de mogelijke effecten voor je voor dit anticonceptiemiddel kiest. Een van de meest voorkomende bijwerkingen is dat koperspiraaltjes soms zorgen voor meer bloedverlies en krampen. Dit komt vooral voor in de eerste 3 tot 6 maanden na de plaatsing. Na deze periode, verminderen deze ongemakken. De eerste maanden kun je ook last hebben van pijn in de onderbuik en tussentijds bloedverlies.

Na verloop van tijd verdwijnen doorgaans de meeste bijwerkingen van een koperspiraaltje. Mocht je toch last hebben van ernstige of aanhoudende symptomen, contacteer je dokter.

Wordt mijn menstruatie heviger na inbrenging van een koperspiraaltje?


Het kan zijn dat jouw menstruatie intenser wordt. De eerste drie maanden na inbrenging kan je menstruatie anders zijn dan normaal. Het grootste deel van de vrouwen ondervinden weinig of niets van het koperspiraaltje, terwijl anderen wel last hebben van bijwerkingen zoals : een hevige, langdurige en/of onregelmatige menstruatie, (soms intense) buikkrampen en tussentijds bloedverlies. Eens je lichaam gewend is aan het spiraal, na ongeveer drie maanden, herstelt jouw natuurlijke cyclus zich. Een klein percentage vrouwen blijft echter last hebben van meer bloedverlies tijdens de menstruatie.


Wanneer moet ik mijn dokter consulteren?


Je moet contact opnemen met een zorgverlener in geval:

  • jij of je partner de onderkant van het spiraaltje kunnen voelen
  • jij of je partner ongemakken ervaren tijdens of na het vrijen
  • er bloedverlies optreedt na het vrijen
  • je het spiraaltje wil laten verwijderen
  • je last hebt van intense buikpijn, extreem veel bloedverlies, koorts of ongewone vaginale afscheiding

Kan je het draadje of het spiraaltje voelen?


Gezien het koperspiraaltje in de baarmoeder is ingebracht, kun je dit niet voelen, ook niet tijdens het sporten of vrijen. Na plaatsing van het spiraaltje, knipt de dokter het draadje op 2-3 cm van de baarmoedermond af. Dat zorgt ervoor dat het later gemakkelijk kan verwijderd worden. Het draadje kun je wel voelen met je vinger. In sommige gevallen is het draadje rond de baarmoedermond gekruld, waardoor je het moeilijker kan voelen. Het is echter uitermate flexibel, waardoor het niet merkbaar is tijdens het vrijen. Mocht je toch een hard stuk voelen, dan zal het vast niet goed meer op zijn plaats zitten. In dat geval, neem je best contact op met de zorgverlener die het spiraaltje ingebracht heeft.