Een koperspiraaltje, wat is het en hoe werkt het?

Flexi-T spiralen

Wat is een koperspiraaltje precies?


Een koperspiraal bestaat uit kunststof en koper. De koperdraad zit rond het frame gewikkeld en aan de onderkant hangt er een draadje. Dat draadje zorgt ervoor dat het spiraaltje later gemakkelijk kan verwijderd worden. Een koperspiraaltje is een anticonceptiemiddel zonder hormoonafgifte. Het spiraal onderbreekt de natuurlijke menstruatiecyclus dan ook niet.

Een arts brengt het koperspiraaltje in de baarmoeder in. Deze vorm van anticonceptie heeft als groot voordeel dat je het niet kan vergeten in te nemen. Het koperspiraaltje beschermt je 5 jaar lang tegen zwangerschap.

FlexiTs op hand

Wat is de werking van een koperspiraaltje?


Een koperspiraal wordt doorgaans geplaatst door een dokter. Van zodra het koperspiraaltje in de baarmoeder is ingebracht, start het met een geleidelijke afgifte van een heel klein beetje koper. Dat koper beschermt je meteen tegen zwangerschap omdat het zorgt voor:

  • verlamming van zaadcellen, zodat eicellen niet kunnen bevrucht worden;
  • wering van eicellen zodat deze zich niet innestelen in de baarmoederwand.

Het koperspiraaltje kan ook als ‘morning after’-middel ingezet worden als het binnen 5 dagen na onbeschermd seksueel contact wordt ingebracht. Het verhindert dat een eventueel bevruchte eicel zich innestelt in de baarmoederwand. Dat maakt dat een koperspiraal zelfs het meest doeltreffende noodanticonceptiemiddel is.

Wil je meer weten over een koperspiraaltje als noodanticonceptiemiddel? Lees dan verder op deze pagina.


Inbrengen koperspiraaltje


Een koperspiraaltje kan ingebracht worden door een arts. Het plaatsen gaat redelijk snel. De dokter zal je door de plaatsing heen helpen. Sommige vrouwen ervaren de plaatsing als een onaangenaam, soms zelfs pijnlijk, gevoel. Het is daarom aanbevolen de avond ervoor twee naproxen van 275mg of een ibuprofen 400mg in te nemen en een uur voor inbrengen nog eens.

flexi-t in uterus

Na de plaatsing


Het is aangewezen te rusten na de plaatsing van het spiraaltje en die dag bijvoorbeeld niet te sporten. Na inbrenging is het normaal dat je wat last hebt van buikkrampen of een pijnlijk knagend gevoel in je onderbuik. Je kunt daarom de eerste dagen na de plaatsing eventueel 3x daags naproxen of ibuprofen innemen om je baarmoeder en de omliggende spieren te helpen ontspannen. De eerste maanden kan je ook wat last hebben van onregelmatig bloedverlies omdat je lichaam gewend moet worden aan het spiraaltje. Na 3-6 maanden neemt het bloedverlies af. Dat betekent dat je lichaam aan het koperspiraal gewend is.

Nacontrole


Maak een afspraak bij je arts ongeveer 6 weken na plaatsing, of in ieder geval na de eerste menstruatie. Je kunt dan eventuele vragen stellen of klachten bespreken. De dokter kan meteen ook controleren of het spiraaltje nog steeds op de juiste plaats zit. In sommige gevallen kun je het draadje zelf ook voelen, maar pas op dat je er niet aan trekt. Pas ook op met het gebruik van een menstruatiecup wanneer je een spiraaltje hebt. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat vrouwen die een menstruatiecup gebruiken meer kans hebben om hun spiraaltje verliezen.


Koperspiraaltje verwijderen


Het spiraal wegnemen verloopt eenvoudig. De dokter zal met behulp van een kleine tang aan het draadje van het spiraaltje trekken en het zo vrijwel pijnloos uit je baarmoeder verwijderen. Als je dat wenst, kan er ook meteen een nieuw spiraaltje ingebracht worden. Als je het spiraaltje laat weghalen ben je meteen weer vruchtbaar, wat betekent dat je meteen ook zwanger kan worden. Let dus goed op, ook als je direct begint met een ander anticonceptiemiddel.

flexi-t in uterus

Heb je nog vragen?


We hebben de meest voorkomende vragen en antwoorden over koperspiraaltjes voor je verzameld en onderverdeeld in 5 categorieën. Vind je er niet wat je zoekt? Neem dan contact met ons op!

vragen